Tratament obezitate


Metodele terapeutice conservatoare: dieta, exerciti fizice, medicamente, plasarea endoscopica a balonului intragastric sunt eficiente la pacienti care nu prezinta forme grave ale obezitatii (BMI<35 kg/m2).
In cazul obezitatii morbide (BMI >40 kg/m2) rezultatele sunt nesatisfacatoare, beneficiul acestor solutii terapeutice fiind limitat la 6-10% din excesul ponderal.

Chirurgia obezitatii este considerata astazi cel mai eficient tratament al obezitatii morbide.

Chirurgia obezitatii sau chirurgia bariatrica

Tehnicile operatorii care se adreseaza obezitatii sunt grupate sub denumirea de operatii bariatrice.

Chirurgia obezitatii sau bariatrica grupeaza toate manevrele chirurgicale care se adreseaza pacientilor obezi in scopul normalizarii statusului lor ponderal, fara a include indepartarea de tesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetica.

Tehnicile de chirurgia obezitatii influenteaza balanta echilibrului energetic diminuand considerabil aportul exogen si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate.

Chirurgia obezitatii pe cale laparoscopica

Chirurgia laparoscopica, prin posibilitatile sale de minima invazivitate si minima agresiune asupra tesuturilor interesate detine un loc deosebit de important in reusita terapeutica finala la pacientii obezi.

Abordarea laparoscopica a contribuit major la relansarea chirurgiei obezitatii in ultimii 10 ani.

Scroll to top