Durata medie a unei operatii laparoscopice de montare a unui inel gastricde silicon ajustabil este sub 50 de minute, iar durata anesteziei se prelungeste cu cel putin 20-30 de minute. Aceasta durata redusa a actului operator face parte din avantajele oferite tocmai acestor pacienti cu riscuri majore (pacientii obezi!).
Spitalizarea postoperatorie este de regula 24 de ore, externarea fiind posibila atunci cand, dupa reinstalarea tolerantei digestive, pacientul se poate hidrata. Tratamentul postoperator se va limita la administrarea de antisecretorii (Nexium 2 x 40mg/zi) timp de 7-10 zile.
De asemenea, recomandam pacientilor ca timp de 6 saptamani sa respecte o dieta bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja segmentele digestive manipulate chirurgical. Prima ajustare (calibrare) a inelului se va efectua la 2 luni postoperator, introducand, sub ecran radiologic, 2-3 ml de ser fiziologic. Corectarea ulterioara a diametrului interior al inelului gastric de silicon este dictata de ritmul scaderii ponderale a pacientului obez.
Subliniez ca, mentinerea unui regim hipocaloric, cu interzicerea dulciurilor si a grasimilor pentru tot restul vietii, este obligatorie pentru a obtine o scadere ponderala durabila prin Gastric Banding.
Statistic, gastric banding-ul contribuie la diminuarea excesului ponderal inregistrat de pacientii obezi cu aproximativ 50% (49, 55 si 57% la 3, 4 si respectiv 5 ani postoperator). Diferenta va fi in sarcina exclusiva a pacientului care isi va creste consumul de energie prin intensificarea activitatii fizice.
Reducerea comorbiditatilor asociate variaza in functie de succesul metodei asupra statusului ponderal.
Montarea laparoscopica a inelului gastric de silicon ajustabil seduce prin morbiditatea si mortalitatea operatorie foarte reduse. Din aceasta perspectiva, am putea considera inelul gastric solutia ideala - simpla, rapida si fara riscuri majore - tocmai la pacientii obezi care asociaza comorbiditati importante, la care riscul anestezico-chirurgical este foarte ridicat. Ipoteza nu este insa general valabila. Spre exemplu, in cazul pacientilor cu super obezitate morbida (IMC > 50kg/m2) sau mai mult, operatia de gastric banding laparoscopic trebuie bine cantarita. Particularitatile acestor pacienti: diametru antero-posterior al trunchiului mult marit, lobul hepatic stang voluminos, hipertrofia esofagului terminal, abundenta grasimii periviscerale etc. creeaza dificultati notabile la realizarea pasajului retroesofagian.
Montarea laparoscopica a inelului gastricnu este, in aceste cazuri, nici simpla si nici rapida. Mai mult decat atat trebuie luata in calcul complianta redusa a acestor pacienti la regimul dietetic retrictiv impus.
Din experienta proprie, pentru aceasta categorie de pacienti (mai ales barbati) este de multe ori mai facil sa efectuam o gastrectomie longitudinala - realizand o disectie "la vedere" a marii curburi a stomacului - beneficiind, in plus, de un procedeu cu eficienta superioara asupra a diminuarii excesului ponderal.
Fortarea inelului gastric sa va predispune la complicatii : dilatatia esofagului, a stomacului, alunecarea inelului gastricsau migrarea acestuia in interiorul stomacului! Aceste situatii ce vor determina extragerea dispozitivului, printr-o noua operatie! Ulterior pacientul va ramane "descoperit" in fata obezitatii (boala incurabila) si se va reingrasa!
Pacalirea inelului gastric traduce situatiile in care pacientul va consuma dulciuri, alimente hipercalorice, va consuma apa in timpul mesei sau va maruntii alimentele, crescand aportul caloric la fiecare masa! si in aceasta situatie pacientul prezinta un risc foarte important de ingrasare, metoda de gastric banding devenind ineficienta pentru scaderea ponderala!